FEEL YOUR POWER

Als je niet gelukkig bent met de wereld om je heen, doe dan iets aan jezelf.

Mijn leven is lange tijd een enorme achtbaan geweest. Bepaalde situaties lagen daarin buiten mijn macht. Daarbovenop kwamen echter de situaties waar ik wel degelijk invloed op had alleen was ik me daar niet bewust van. Daarnaast veroorzaakten veel situaties bij mij heftige emoties en was mijn relativeringsvermogen niet erg goed. Ik heb lange tijd gedacht dat je geen keus had op welke emoties een ander bij je losmaakte. Ik verlangde enorm naar enige sleur.

Toen ik doorkreeg hoe het werkte en vooral hoe ik met mijn emoties om moest gaan, werd mijn binnenwereld rustiger. In mijn buitenwereld gebeurden nog steeds met regelmaat heftige dingen maar omdat ik zelf beter op orde was, kon ik er beter mee omgaan. Daarnaast liet ik mij minder verleiden tot heftige reacties. Inmiddels is ook mijn buitenwereld veel rustiger geworden en is mijn leven stabiel te noemen.

Je hebt geen invloed op andere mensen of op veel situaties maar je hebt enorm veel invloed op wie jij bent en hoe je op situaties wil reageren. Wil je boos of geirriteerd, of gelukkig zijn?

Ik pleit er niet voor je emoties weg te drukken, emoties kunnen heel functioneel en helend zijn ook als ze niet altijd leuk zijn. Maar het helpt om te weten dat je een keus hebt om te blijven ‘hangen’ in een emotie en dat de ander eigenlijk helemaal niets met jouw emoties te maken heeft. Er is niemand die jou boos ‘maakt’. Of iets je boos maakt, is helemaal aan jou.

Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg.