FEEL YOUR POWER


Doodgaan

Hoe vaak denk jij aan doodgaan?

Als je ongemakkelijk wordt van deze vraag stop dan vooral met lezen. Want niets is zo zeker als het feit dat we doodgaan, geen reden dus om er zo vreemd over doen. Ik merk dat ik me boos maak over de gevolgen die het heeft dat we nog steeds zo’n groot taboe hebben op doodgaan.

Omdat er veel mensen zijn (10%) die bijvoorbeeld wel eens zelfmoord overwogen hebben. Omdat 2900 mensen per week overlijden in Nederland en daarnaast nog erg veel mensen zijn die de dood in de ogen kijken omdat ze gehoord hebben niet lang meer te leven te hebben.

Toen ik in de terminale zorg werkte viel het me op hoe erg het onderwerp vermeden werd. Terwijl: als je zelfs iemand laat komen die “terminale” zorg levert dan mag je verwachten dat ze weten hoe laat het is. Onuitgesproken dingen naar elkaar, geen gesprek over wat de zieke wilde na overlijden, niets.

Dit is nog erger als iemand zelf een einde aan het leven wil maken. Dan lijkt het bijna onmogelijk om te praten over hun probleem. Zelfs in de reguliere circuits wordt dit onderwerp nog erg vaak vermeden. Terwijl; daar komen ze voor! Op het moment dat het onbespreekbaar wordt raak je alleen maar verder verstrikt in je emoties en gedachten. Je wordt door deze behandeling ook nog eens boos op jezelf.

Terwijl er iedere dag 5 mensen een eind aan hun leven maken in Nederland en nog eens 40 op de eerste hulp belanden na een mislukte poging.   

Het kan toch niet zo zijn dat we het beestje niet bij de naam durven te noemen? Doodgaan moet normaler worden!

Ik zei laatst tegen iemand die serieus dacht over een eind aan haar leven maken: ‘zelfmoord kan altijd nog’. Hier konden we beiden hartelijk om lachen. Het gevoel van “dat zeg je toch niet” komt vooral van de mensen die doodgaan niet normaal vinden.

Afgelopen weekend heb ik een promotie van een boek gedeeld “leven met een doodswens” (Engelien mulder). Daarop kreeg ik een mail van Peter Dijksterhuis die in maart met een boek komt over zijn zus die zelfmoord heeft gepleegd. Belangrijke bijdrages voor meer bewustwording.