FEEL YOUR POWER

Veranderen

Hoe gaat het met jouw goede voornemens?

85% van de mensen verandert niet, ondanks alle voornemens. Dat stelt Martin Appelo in zijn boek. Lekker optimistisch maar wel heel interessant.

Hij stelt dat verandering voortkomt uit een formule waarbij de volgende factoren bepalen hoe groot de kans van slagen is.

  • Interne attributie: dat je jezelf verantwoordelijk stelt voor wat je overkomt i.p.v. een ander.
  • Interne drang/Motivatie: hoe graag wil je het? Zijn de voordelen van het opgeven groter dan de voordelen die het nu heeft? ( En ja, alle gedrag heeft voordelen 😊)
  • Discipline/Doorzettingsvermogen, hou je het vol om nieuw gedrag aan te leren?

Mijn kort door de bocht analyse:

Het eerste punt is aan te leren. Wanneer je iemand uitlegt hoe het werkt en hoeveel macht iemand ineens krijgt als alles alleen maar aan hemzelf ligt. Voorwaarde is wel dat je dat wil. Anderen de schuld geven is namelijk wel heel gemakkelijk.

Het 2de punt. Als je iets niet heeeel graag wil kun je er beter niet aan beginnen is want punt 3 doorzettingsvermogen hangt enorm af van je motivatie. Let maar eens op wat je allemaal kan als iemand van wie je houdt ontvoerd wordt.

Mijn conclusie is dat mensen die ECHT heel erg gemotiveerd zijn om te veranderen, dit ook kunnen.

Helaas zijn niet heel veel mensen echt gemotiveerd. Ze hebben het nog niet moeilijk genoeg en zijn wel comfortabel met waar ze zijn. Mijn advies voor hen (in navolging van Apperlo) doe niet moeilijk en blijf gewoon waar je bent. Het geeft niet.

En als je er klaar voor bent om iets aan te pakken, ga er dan helemaal voor.